0416 69 71 71

Een gebouw om te branden

De Twente Safety Campus heeft een nieuw brandoefengebouw. Ondanks het enorme eisenpakket weet men op het voormalige militair vliegveld Twente een modern trainingscentrum voor hulpdiensten te realiseren.

Een technisch hoogstaand gebouw dat aan de buitenkant lijkt op een vreemde verzameling van bouwtechnieken en is opgetrokken uit containers. Met simulatoren kan in ieder deel van het gebouw een unieke brandsituatie worden geoefend. Het pand is gebouwd met betonelementen, gasbeton en staal om goed bestand te zijn tegen branden en volgestopt met installaties en computersystemen om rookafzuiging en het openen van deuren en ramen te kunnen regelen.

 

Bekijk het nieuwe brandoefengebouw

 

De functie verklaart het ongewone ontwerp

Alle elementen van het gebouw zijn aanwezig in normale woningen: een vlak dak, een pannendak, een balkon enzovoort. Om toegang te krijgen via het dak zijn zelfs verschillende dakpannen gebruikt, dit om aan te geven waar een gat in het dakbeschot kan worden gezaagd. Aan de binnenkant is het gebouw vrij indeelbaar. Na iedere acht maanden wordt de inrichting veranderd, dit doet men zodat de cursisten niet kunnen leunen op hun eerder opgedane kennis van de inrichting van het gebouw.

Het was een grote uitdaging om de juiste materialen te vinden. Heel veel bouwmaterialen voldoen niet aan de eisen die nodig zijn voor dit project. Zelfs bij onderdelen als scharnieren moest met de specifieke eisen rekening worden gehouden. Veel producten hebben wel de benodigde brandklasse, maar zijn ontworpen om brandwerend te zijn bij een eenmalige brand en niet ontworpen voor drie branden per dag. Het belang van brandwerend bouwen in het algemeen wordt bij de realisatie van dit project maar weer eens onderstreept.Bron: Cobouw

Havenweg 20C Waalwijk    +31 (0)416 69 71 71 info@preficon.com